Над 220 хил. деца в България са с наднормено тегло

15 март 2017 / 20:24

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Над 220 хил. деца в България са с наднормено тегло, според данните от последното национално представително проучване.

Страната ни е в топ 5 на континента по този показател, като затлъстяването в цяла Европа се е увеличило три пъти за последните две десетилетия. Темата коментира проф. Донка Байкова пред BIT:

Какви са причините за затлъстяването?

Това е един нерегулярен хранителен режим сред децата и подрастващите на фона на намалена физическа и двигателна активност. Отговорността е споделена между обществото, семейството, училището. Децата не получават достатъчно информация от училището относно здравословното хранене и като цяло здравословния начин на живот. По отношение на свръхтеглото България се нарежда на 5-о място в Европа. Причините са ясни – некачествена храна през деня, веригите за бързо хранене, тестените изделия. В същото време минимална консумация на плодове, зеленчуци и здравословни белтъци. Голямото количество газирани напитки, които се консумират, също оказват влияние.

Какви мерки трябва да бъдат взети?

На първо място бюфетното хранене в училище трябва да бъде значително подобрено.

Какво препоръчвате на родителите?

Редно е родителите да научат децата си да се движат. Например от училище до дома да се прибират пеша. Двигателната активност е в основата. Не бива да бъдат оставяни например първокласниците повече от 40 минути пред екраните на телевизора, лаптопа, таблета. При 10-годишните тази продължителност може да бъде не повече от час и половина за ден, а при тийнейджърите не би трябвало да бъде повече от 2 часа на ден.

Как се създава култура на хранене при едно дете, което около себе си е заобиколено от вредна храна?

Семейството е важен фактор. Родителите могат да слагат храна на детето си в кутии, които да то да носи със себе си на училище.

Върху кои храни препоръчвате да се наблегне?

Това са млечните продукти, зеленчуците и плодовете. За децата е хубаво да консумират и много течности – никога по-малко от литър вода.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Кирил Аврамов: На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Кирил Аврамов:  На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Политологът Кирил Аврамов гостува коментира скандалите от последната седмица, срещата в ЦУМ, новия кабинет и държавата на „каките“ и „батковците“.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 април 2017
    / 27° слънчево
  • 28 април 2017
    10° / 28° слънчево