Елена Лафчийска: Само 30% от родителите в България участват активно в онлайн живота на своите деца

13 февруари 2017 / 15:04

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Психологът Евелина Лафчийска от асоциация „Родители“ дава съвети как родителите да намират баланса между бързо развиващата се технологична среда и контрола върху интернет съдържанието, което децата им споделят в мрежата.

Според проучване на Вашата асоциация се оказва, че една трета от родителите участват активно в онлайн животът на своите деца. Как ще коментирате този процент, едва 30% от родителите знаят какво правят децата им на възраст между 9 и17 години в интернет?

От една страна проблемът е много подценяван, тъй като детето си е вкъщи и от дома влиза в интернет. Голяма част от родителите смятат, че интернет е техническа среда, но истината е, че това всъщност е и социална среда.

Какъв процент от децата използват интернет и от каква възраст започват да го използват?

Много рядко децата не използват интернет. Можем да направим сравнение от 2010 г. Ако тогава децата са започвали на 9-10 години да използват интернет активно, сега границата започва на 6-7 години. Не препоръчваме да се оставят самостоятелно да сърфират в мрежата.

А какво препоръчвате?

Не е добре да ги ограничаваме без технологии. Както водим децата на улицата и ги учим как да пресичат безопасно, това трябва да се случва и в интернет, защото това е още по-голяма среда. Първо родителите трябва да прекарват време с децата си онлайн– да играят, да учат. Поне известно време могат да учат децата на настройки, как да „сърфират” безопасно. Ако свалят приложения, трябва да има правила – колко време да прекарва в интернет, какви неща могат да теглят, кога да използва устройството и приложенията. Трябва да има договорка между родителя и детето.

Какво трябва да правят родителите? Редно ли е едно дете на 6 години да има лично собствено устройство?

Когато устройството е общо, детето много повече се съобразява. Когато детето е все още малко, то дори не се съобразява с това колко е скъпа техника. Ние препоръчваме да се купува самостоятелно устройство на по-късна възраст. Дигиталното родителство е много голямо предизвикателство за родителите в цял свят, не само у нас. В чужбина родителите използват повече програми за родителски контрол, които ограничават съдържанието, което не е подходящо за деца, филтрират определена информация. В България все още това не се прави достатъчно.

Какъв процент от децата използват интернет и за други цели, като училище например?

Това е голямата ни болка. Децата споделят, че имат нужда да използват интернет повече в училище. Образователната ни система не подкрепя децата да обаче да го правят – да знаят как да търсят информация, да подлагат на съмнение информацията, която откриват там, да правят различни проекти. За това децата предимно използват социални мрежи, гледат клипчета и играят игри в интернет. А това не развива критичното им мислене, заяви Евелина Лафчийска пред BIT.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево