Адрей Ковачев: Ердоган очаква и иска ЕС да прекрати преговорите за членство на Турция в Общността

16 март 2017 / 14:24

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Ситуацията в Холандия, скандалът с Турция и изборите в Германия бяха сред темите, които коментира евродепутатът Андрей Ковачев ЕНП пред БНР.

Кой печели и кой губи от вота в Холандия?

Абсолютно ясно е, че в Холандия не спечели популизмът, а спечели реализмът, това, което видяхме и в Австрия – до последния момент преди провеждането на изборите за президент се смяташе, че крайната десница ще победи, но спечели проевропейският кандидат.

Как да си обясним, че в едно такова общество, посланията на Герт Вилдерс увлякоха доста избиратели и ще бъде важна част от парламента?

Това е тенденция в цяла Европа. Няма как кризата с мигрантите да няма отражение при изборите и политиката.

Редица анализатори обявиха, че скандалът между Холандия и Турция, който се разигра на финалната права на кампанията бе в политическа изгода на Марк Рюте. Голямата турска болка обаче се казва Германия, където също предстоят избори. Ще станем ли свидетели на обрат в немската позиция?

Там от доста време има обрат. Не очаквам партията „Алтернатива за Германия” да успее да извлече много сериозни резултати. Партията на Меркел заедно с Баварските консерватори от Християн-социалния съюз ще запазят своето мнозинство.

Вчера на пленарата сесия в Страсбург чухме разтревождените коментари относно Турция. Има ли обаче кой да ги чуе, след като очевидно южната ни съседка и Съюзът очевидно не говорят на един език?

Президентът Ердоган очаква и иска Европейският съюз да прекрати преговорите за членство на Турция в ЕС и по този начин той да покаже вътре в страната, че европейците не ги искат, а той самият не иска тези преговори повече. Той не ги прекратява, а очаква ние да сме Черният Петър и да прекратим официално преговорите. И без това няма никакъв напредък за тези преговори, но не е казано официално стоп.
code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Кирил Аврамов: На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Кирил Аврамов:  На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Политологът Кирил Аврамов гостува коментира скандалите от последната седмица, срещата в ЦУМ, новия кабинет и държавата на „каките“ и „батковците“.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 април 2017
    / 27° слънчево
  • 28 април 2017
    10° / 28° слънчево