Експерти: Комунисти и бивши агенти на ДС искат оставката на правителството

07 октомври 2016 / 11:44

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Като наглост определиха искането на БСП, ДПС и АБВ за оставка на правителството политологът Антон Тодоров и кинорежисьорът Евгений Михайлов. Според тях опозицията се опитва да се възползва от избора на генерален секретар на ООН, за да води политическа кампания за президентския вот.


Какво смятате за поисканата оставка от страна на БСП, АБВ и ДПС вчера?


Антон Тодоров - политолог:

"Комунистическата наглост винаги ме е удивлявала, тя винаги е заемала зеещи висини, които могат да изумят всеки човек. Да искаш оставка за нещо, което си сътворил, в случая те, същата тази тройка - ДПС, АБВ и БСП, е пак казвам с нищо непредизвикана наглост и нахалство. Защо използвам, вероятно за някой силни думи, защото провалената кандидатура на Ирина Бокова, което е прекия повод за тази атака и искане на оставка, е тяхно творение. Те се явиха в ролята на доктор Франкенщайн, който сътвори едно чудовище от всякакъв смисъл - морален, ценностен, политически. Защото много често сега ще чуете от предполагам платения хор от сирени, които продължават да вият в подкрепа на Бокова, че сме загубили едва ли не най-добрия кандидат, ние отново ще им кажем - големият проблем беше точно тази кандидатура. Никога не съм смятал, че тази кандидатура ще спечели и дори за мен беше необяснимо, че това правителство, което е дясно, и в което има хора, които са мои лични приятели и познати и знам техния генезис, представям си как са си запушили носа, когато трябваше насила да изразят някаква подкрепа. Тя беше до голяма степен, инспирирана тази подкрепа вследствие на едно изнудване от страна на една от тези три партии - АБВ в случая, и бившият агент "Гоце", почетния лидер на тази партия Първанов, упражниха спрямо правителството, и това не е дори публична тайна, това е доказан факт. Второто на което ми се иска да обърна внимание. Видяхте ли колко бяха вчера в триъгълника на властта тези, които протестираха - 50 души на кръст - това е БСП. Всеки който критикува управлението и дясното трябва да си даде сметка, че всъщност ГЕРБ са тези, които приключиха БСП, харесват или не това са партията и хората, които свършиха с БСП, БСП я няма и всеки изнудвачески въпрос, издевателски - ще има ли коалиция между БСП и ГЕРБ, трябва да приключи. Няма как да има коалиция между нещо, от което едната страна няма да я има в съвсем скоро време. Помнете ми думата, че скоро вестник "Дума" ще стане алманах, тоест ще излиза, когато им хрумне, защото и там няма кой да налива пари, а много скоро и "Позитано" ще им вземат, защото сега долният етаж беше върнат на хора с реституционни претенции и подобно на СДС, на старата десница, БСП ще оттече в канала, защото и двете партии бяха резултат на задкулисни договорки, както на Луканов, така и на най-просъветската част от някогашната номенклатура на БКП в България. Така че смятам, че искането на тази оставка е най-арогантното нещо, което някой може да си позволи."

Определяте ли това искане като политическа кампания с оглед на това, че остават само няколко седмици до президентския вот?

Антон Тодоров - политолог:

"Бихме могли да го опишем като такова, но трябва да кажем на другарите от БСП, че няма да им се получи. Това е един изстрелян във въздуха патрон, това е един удар в празно пространство. Големият разговор, който трябва да се проведе от тук нататък е в няколко посоки. Първата е: защо кастингът за български представител за генерален секретар на ООН беше направен по такъв, прощавайте за израза - дърварски начин? Тази жена можеше да предизвика срещу себе си всеки, който дори би подкрепил някой друг кандидат, макар и да има някои определени възбрани и спънки за него. Ирина Бокова беше възможно най-слабият кандидат от гледна точка на представителност на голяма част от българското обществено мнение и като нещо друго, което ми се иска да кажа: тези които си понапълниха банковите сметки, аз тук няма да кажа имена, но знаете ли колко медии, колко редакции, колко журналисти, които се правеха навремето на десни и участваха в създаването на ДСБ примерно, си понапълниха сметките защото имат нужда от пари за харчене. Ето на такова примитивно ниво беше сведена цялата кампания. Други хора като прословутият атлантик Соломон Паси, който беше вмъкнал съпругата си за част от екипа на Ирина Бокова, той какво обяснение ще даде - резила, ако използвам думите на Сакскобургготски, който в последните години на живота си се опозори по един невъобразим начин. Позор беше самото издигане на Ирина Бокова, така че за никакъв вот на недоверие не може да става дума. БСП ще получи една оценка, каквато заслужава, а тя е поредна 11-та поредна загуба на избори."code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 август 2017
    11° / 25° слънчево
  • 24 август 2017
    15° / 30° слънчево