Медиите подхващат Тръмп за чести разговори с Русия по време на кандидатпрезидентската му кампания

15 февруари 2017 / 21:06

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Анализ на Джилиан Боргър за "Гардиън"

Скандалът за руското влияние, който припламна в Белия дом, се разгоря във вторник вечерта, след като излезе доклад, според който през цялата 2016-та са поддържани контакти между предизборния щаб на Доналд  и руското разузнаване. Разработката е публикувана в „Ню Йорк Таймс“  почти 24 часа, след като съветникът по националната сигурност Майкъл Флин, беше принуден да подаде оставка. Той беше дал подвеждаща информация за контактите си с руския посланик във Вашингтон пред пресата и пред вицепрезидента Майк Пенс.

Статията на „Ню Йорк Таймс“ се позовава на твърденията четирима бивши и настоящи служители на американското разузнаване,  според които от прихванатите телефонни разговори, до тук няма доказателства, че  членове на предизборния щаб на Тръмп са си сътрудничили с Москва, за да обърнат резултата в полза на Тръмп.


От друга страна, от агентите твърдят, че хора от екипа на Тръмп са говорили с руснаците, но не казват на каква тема. Информацията за връзки между щаба на Тръмп и Москва се потвърждава и от Си Ен Ен: „високопоставени консултанти, близки до Доналд Тръмп, по това време – кандидат-президент, са били в непрекъснат контакт по време на кампанията с руснаци, наблюдавани от американското разузнаване“, се казва в репортаж на телевизионния канал.


Независимо, че не е доизяснена, тази информация застрашава различни нива от администрацията на Тръмп.


И категорично противоречи на изказванията на говорителя на Белия дом Шон Спайсър, който във вторник повтори по-ранните си изявления, че не е имало контакти между щаба на Тръмп и руските власти по време на кампанията. Последните разкрития упражняват допълнителен натиск върху ръководството на


Републиканците в Конгреса, да започнат обещаното изслушване на комисията по руското участие в изборите, което те обещаха, но до сега не са направили. Информационният теч показва още, че топразузнавачите, са склонни да правят разкрития срещу Тръмп и неговата администрация, което превръща в огромен риск опитите на настоящия обитател на Белия дом да спре разследванията за тайни връзки с Москва. Такива към момента се водят от няколко агенции на секретните служби. Допълнителна тежест, на фона на новите разкрития, получава и проучването на бившият агент на МИ-6 Кристофър Стийл от миналата година, което той предал на ФБР. То визира потенциална намеса на Кремъл в кампанията на Тръмп. Според доклада на Стийл, става дума за действащо, устойчиво и тайно споразумение, за провал на изборите, което ако се потвърди, по същество представлява държавна измяна.


Двама от основните консултанти на Тръмп: Келиан Конуей и бившият ръководител на предизборния щаб Републиканците Пол Манафорд. Единственото име, близко до Тръмп, което излезе през публикувания от „Ню Йорк Таймс“ доклад е на Пол Манафорд, който за няколко месеца през миналата година ръководеше предизборния щаб на Тръмп. Той е бивш съветник Виктор Янукович, експезидентът на Украйна, подкрепян от Москва и проруските олигарси. Вече на няколко пъти Менафорд отказва да е имал контакти с руските. Във вторник той отново отрече пред „Ню Йорк Таймс“: „Никога не съм говорил с руски агенти и не съм бил в каквито и да било контакти с руското правителство или администрацията на Путин, както и с останалите теми, за които питате“, категоричен беше той.


„Няма практика руските агенти да носят надпис: „Работя за разузнаването на Русия,“ допълни той.


Манафорд напусна щаба на Тръмп , след като се появи информацията , че е работил в Украйна. Почти по същото време, предизборния щаб на Тръмп се дистанцира и от бизнесмена Картър Пейдж, за когото Тръмп по-рано беше казал, че му е съветник. Оказа се, че Пейдж имал контакти с руски военни. Той определи твърденията като „пълни глупости“.


Новите разкрития за връзки на Тръмп с Москва, напомнят с горчивина на кампанията, поддържана преди изборите от кандидата на Демократическата партия – Хилари Клинтън, в която участие взе и директорът на ЦРУ Джеймс Комей, още повече че последният доклад се оказа част от разследването за атака срещу частния интернет сървър на Клинтън.


Това разследване не стигна до никъде, но в предизборния щаб на Хилари Клинтън бяха убедени, че лошата реклама, при това 11 дена преди изборите ще изиграе решаваща роля за резултата. Тогава републиканецът Комей не каза нищо, че текат разследвания за връзки на Тръмп с Русия.


„Искам на ги питам защо те изпратиха съобщение да медиите за Клинтън, а премълчаха тази тема“, написа в Туитър бившият началник на прадизборния щаб на Тръмп – Роби Миуук. А бившият говорител на Хилари Клинтън Брайън Фалън, коментира в същата социална мрежа: „Всичко, което подозирахме, по време на кампанията е вярно. Това е грандсандал.“


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево