Лондонски туроператор организира посещения до останките на „Титаник”

19 март 2017 / 17:31

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Историята на кораба „Титаник” продължава да вълнува хора от различни краища на света, век след трагедията.

Лондонска туроператорска компания обяви, че ще организира туристически експедиции до останките на лайнера, пише изданието „Дейли Телеграф“. Очаква се през следващата 2018г. да бъдат пуснати първите оферти за екскурзиите на дълбочина 4000 метра под водата в Атлантическия океан.

Да се потопиш във водите и да се докоснеш отблизо с историята на „Титаник” обаче се оказва доста скъпо удоволствие, което възлиза около 105 129 долара на човек.

Преди дни стана ясно, че причината за потъването на злощастния кораб може да е пожар в трюма за въглища. Така поне твърди британският журналист Шенън Молони, който 30 години изследва историята на кораба. Според Молони пожарът на борда е възникнал още преди съдът да отплава от Саутхемптън. В продължение на няколко седмици безуспешно се опитвали да загасят горенето на въглищата. През това време обшивката на кораба се нагряла и именно заради това сблъсъкът с айсберга, довел до трагедията, се оказал с толкова печални последици. Журналистът, както пише „Индипендънт”, успял да анализира снимки, направени още преди началото на фаталното плаване на „Титаник”. По тях на мястото от обшивката, повредено при сблъсъка с айсберга, изследователят открил следи от сажди. Специалистите потвърдили, че те, с голяма вероятност, са се появили заради наличие на горене в един от складовете за гориво на лайнера. Собствениците на съда, както твърди Молони, знаели за пожара, но скрили факта от пътниците. На екипажа било заповядано да мълчи за инцидента. Заради температурното въздействие на огъня, обшивката на кораба на определено място се е нагряла до температура около 1000 градуса по Целзий, което направило стоманата, изгубила до 75% от здравината си, много чуплива. Когато на петия ден от пътешествието „Титаник” се сблъсква с айсберга, обшивката не издържа, в борда се появява огромна пробойна. Именно заради това, както твърди журналистът, айсбергът не трябва да бъде смятан за единствен виновник за катастрофата.

Презокеанският лайнер „Титаник” потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 срещу 15 април 1912г. в северната част на Атлантическия океан след сблъсък с айсберг. Корабът потъва за 2 часа и 20 минути. В момента на катастрофата на борда му се намират 1 316 пасажери и 891-членен екипаж или общо 2 207 човека. От тях се спасяват 705, а 1 502 загиват. Корабокрушението на „Титаник” е определяно като едно от най-резонансните събития на XX век и една от най-големите по брой на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево