Забранената любов: Мюсюлмански общности в Индонезия със забрана да отбелязват Свети Валентин

14 февруари 2017 / 13:20

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Тийнейджърите в много страни се отнасят към 14-и февруари като повод да декларират любовта си.

Това обаче съвсем не е така в индонезийския град Сурабая, вторият по големина град в страната, където ученици от мюсюлманско училище организираха шумна демонстрация срещу Деня на влюбените. Доводите, които те изтъкват са, че това е западен празник, който насърчава „случайния секс”.

В Сурабая правителството официално е забранило на учениците да празнуват Деня на влюбените както в училище, така и извън него, тъй като това противоречи на „културни и социални норми”, според копие от писмото на официалния сайт на общината. Властите смятат, че „гибелната западна традиция” обърква умовете на младото поколение в страната, като ги подтиква към грях.

Освен в Сурабая, празникът е забранен още в градовете Макасар и Ачех. Ислямският чиновнически съвет на Индонезия забрани честването на Свети Валентин в някои градове със закон през 2012г., заявявайки, че това е в противоречие с мюсюлманската култура и учения.

В Джакарта обаче, столицата на Индонезия, 14-и февруари добива все повечр популярност и се е превърнал в бизнес заради компаниите, които искат да припечелят повече пари и предлагат специални отстъпки и промоции. Те включват отстъпки в луксозни хотели, изпращане на цветя и бонбони за любимата дама, както и по-евтини самолетни билети в седмицата на любовта.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Кирил Аврамов: На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Кирил Аврамов:  На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Политологът Кирил Аврамов гостува коментира скандалите от последната седмица, срещата в ЦУМ, новия кабинет и държавата на „каките“ и „батковците“.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 април 2017
    / 27° слънчево
  • 28 април 2017
    10° / 28° слънчево