Учени създадоха „изкуствени пчели“ за опрашване на цветя

13 февруари 2017 / 17:52

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Група учени разработиха изкуствени пчели, представляващи дронове опрашители, които да вършат работата на пчелите при опрашването на растения.

Създателите на апарата смятат, че той ще помогне за запазването на биоразнообразието, на фона на все по-големия брой видове пчели, които са застрашени от изчезване. Той може да има широко приложение хранителната индустрия и в селскостопанския сектор.

Изобретението представлява миниатюрен летателен апарат, който е оборудван със специален залепващ гел, който помага за обмяната на цветен прашец. Химикът Еижиро Мияко работи върху изследване за йоновите течности, когато създава субстанцията преди близо десетилетие. Тогава обаче тя не му върши работа и той се отказва от нея. Години по-късно той отново се сеща за нея и с изненада забелязва, че въпреки времето, тя не е загубила свойствата си и продължава да е все така лепкава, което я прави подходяща за събиране на полеми.

В природата пчелите са основните създания, които пренасят цветен прашец, но на практика процедурата може да се извършва и от други животни. Новият дрон се контролира чрез дистанционно от човек. При направените тестове на изкуствените пчели, успешно са били опрашени две японски лилии.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американска...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 28 май 2017
    / 20° частично
    облачно
  • 29 май 2017
    / 24° слънчево