Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос е носител на Нобеловата награда за мир за 2016 г.

07 октомври 2016 / 14:14

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир за усилията си за слагане на край на над 50-годишната гражданска война в страната с бунтовническата групировка ФАРК. Норвежкият Нобелов комитет посочва в свое изявление, че наградата на Сантос е и признание за колумбийския народ, който „запази надеждата си за мир”, както и за всички други, допринесли за мирния процес.

Нобеловата награда за мир тази година е за колумбийския президент Хуан Мануел Сантос за приноса му за прекратяване на 50-годишната гражданска война с бунтовническата групировка ФАРК, съобщи Нобеловият комитет.


Каси Кулман - председател на Нобеловия комитет:

"Норвежкият Нобелов комитет реши да удостои с Нобелова награда за мир за 2016 г колумбийския президент Хуан Мануел Сантос за решителните му усилия за прекратяването на над 50-годишния граждански конфликт в страната. Войната, която струва живота на най-малко 220 000 колумбийци и която прогони още 6 милиона души от домовете им. Отличието е и знак на почит към колумбийските граждани, които въпреки насилието не са се отказали от надеждите за мир, както и към всички участници, допринесли за мирния процес."


Решението на Нобеловия комитет е донякъде изненадващо, тъй като в неделя гражданите на Колумбия отхвърлиха на референдум постигнатото по-рано между властите и бунтовниците от ФАРК мирно споразумение заради опасения, че то дава амнистия на хора, извършили десетки престъпления, включително убийства.

На 25 юни Сантос и представители на ФАРК сключиха историческо мирно споразумение след 4 години преговори. То бе подписано месец по-късно, но за да влезе в сила трябваше да бъде одобрено на референдум от гражданите на Колумбия. Изненадващо обаче те отхвърлиха споразумението с 50.2 % от гласовете срещу сделката. В реални измерения разликата между двата лагера бе под 63 000 гласа.

В обръщение към нацията Сантос обяви, че приема резултата, но ще продължи да работи за постигане на мир. Той обясни, че договореното прекратяване на огъня остава в сила и че е наредил на преговарящите да отпътуват за Куба, където да обсъдят следващите стъпки с представителите на ФАРК.

Според Нобеловия комитет след референдума има опасност конфликтът да избухне с нова сила, но страните по споразумението продължават да го спазват.

Нобеловата награда за мир се присъжда от петчленния Нобелов комитет в Осло, избран от норвежкия парламент (Стортинг). Единствено този приз може да се присъжда на организации.

Тази година кандидатите за Нобеловата награда за мир бяха 376 кандидати, от които 228 личности и 148 организации.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево