Италия е най-здравословното място в света

19 май 2017 / 15:40

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Ако някога сте се чудили кое е най-здравословното място на света, то сега ще разберете – Италия. Заобиколената от 5 морета държава, със своята средиземноморска кухня е мястото, на което бихте доживели 80 години и отгоре, показва Глобалният здравен индекс на „Блумбърг”, събрал данни от 163 държави по целия свят.

Изследването показва, че бебе, родено в Италия, би доживяло 80 години. На 4 500 км. на юг обаче – в Сиера Леоне, новороденото ще стигне едва 52 години.

Италия е една от най-развитите държави в света, макар че икономическата обстановка не е много обнадеждаваща – през последните години ръстът на икономиката е много слаб или почти нулев, близо 40% от младите хора са безработни, а страната е потънала в дългове.

Въпреки това италианците се радват на по-добро здраве от американците, канадците и британците, които страдат от по-високо кръвно налягане и холестерол и по-лошо психическо здраве.

Том Кениън, лекар и главен изпълнителен директор на организацията за глобална помощ „Проект надежда” твърди, че в Италия има „излишък от доктори”, дори един от най-популярните сериали се нарича „Доктор в семейството“.

Освен това, италианците наблягат на пресните плодове и зеленчуци и зехтина.

Държавите в изследването са подредени на база данни за очакваната продължителност на живота, основните причини за смъртността и рисковете за здравето, вариращи от високо кръвно налягане и тютюнопушене, до недохранване и достъп до чиста питейна вода.

В челната петорка зад Италия се подреждат Исландия, Швейцария, Сингапур и Австралия.

Населението на развитите страни също има свои специфични рискове — като например затлъстяването. САЩ са на 34-о място със 73,05 от 100 точки, а основната причина за това е високият процент хора с наднормено тегло и те са най-много в най-бедните щати.

Израел е най-високо класираната страна в Близкия изток, а Словения води сред държавите в Източна Европа. Македония и Албания са съответно на 44-то и 50-то място, а България я няма сред първите 50.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево