Белгийски диригент и цигулар постави в бароков стил опера на Йозеф Хайдн

12 октомври 2016 / 09:21

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Белгийски диригент и музикален пионер постави на сцена 10-ата опера на Йозеф Хайдн „Необитаемият остров”. Наричан „бароковият бунтовник”, Зигисвалд Куюкен използва антимодернистки подход, интерпретирайки творбата на австрийския композитор на сцената в град Льовен.

Белгийски диригент постави операта „Необитаемият остров” от Йозеф Хайдн на сцената в град Льовен. Подходът към интерпретацията на класическото произведение Зигисвалд Куюкен нарича „революционен”, защото залага на комбинация от солови изпълнения и оркестър. Маестрото създава оркестъра „Малката група” през 1973 г, за да изпълнява класически барокови композиции. Диригентът отхвърля авангардните подходи към класическите творби и акцентира на музикалния акомпанимент, следващ плътно действието и ариите.


Зигисвалд Куюкен – диригент и цигулар:

"Модернистите, които са били такива преди 25 години, сега са консервативни творци. Това, което правим ние, е революционно. Никой директор на опера не би приел такава интерпретация, тъй като всички са увлечени по модернистките, често самоцелни, форми. Затова смятам, че това, което правим с операта на Хайдн, е много по-прогресивно от повечето нови оперни спектакли."


Изпълнителката на една от главните роли в операта и дъщеря на маестро Куюкен – Мари – мелодично сопрано, допълва, че музиката описва и допълва действието като в сценарий на съвременен филм.


Мари Куюкен – режисьор на постановката и изпълнител на главна роля:

"Операта е много красива, защото всички вокални арии са съпроводени от оркестъра, така че нямаме секо речитативо или моноинструментален акомпанимент. Това създава специална атмосфера в операта. Оркестърът е главен герой от началото до края на постановката."


Изпълнена за пръв път в Унгария през 1779 г, десетата опера на Хайдн разказва историята на две сестри – Констанца и Силвия, които живеят на пустинен остров, оставени там от съпруга на Констанца – Гернандо. Той попада в пиратски плен, но години по-късно се връща на острова, за да търси жена си. По-малката сестра Силвия се влюбва в приятеля на девера си – Енрико, който помага на Гернандо в търсенето. Целта на Зигисвалд Куюкен и неговият екип е да покаже, че класическата музика може да бъде поднесена по интересен начин на по-младите поколения.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 26 юли 2017
    14° / 30° облачно
  • 27 юли 2017
    12° / 26° слънчево