3000-годишна статуя на Рамзес II – най-великото откритие

11 март 2017 / 10:37

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Екип от немски и египетски археолози направиха огромно откритие – буквално и преносно. Части от масивна, 3000-годишна статуя, за която се смята, че изобразява легендарния фараон Рамзес II, беше изровен в един от най-бедните квартали на Кайро – Матерея, пише „Борд панда” (Bored panda).

Откритията разказват древната история за произхода на света и биха могли да отворят напълно нова глава за Египет.

Бюстът и главата на античната статуя са дълги 8 метра и са изработени от кварц. Горната част на по-малка статуя, изобразяваща фараон Сети II (внукът на Рамзес II) и парчетата от обелиск, върху който има йероглифи, също бяха открити.

Експертите вече започнаха възстановяването на артефактите. Те ще бъдат изложени в Големият египетски музей, който трябва да отвори врати през 2018г.

Рамзес II е смятан за един от най-великите фараони, управлявал Египетската империя. Той вярвал, че светът е създаден в Хелиполис, днешният квартал Матерея. Последните разкрития могат да помогнат на туристическата индустрия в страната, която през последните 6 години претърпя съкрушителен удар, заради политическите вълнения и терористични атаки.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Кристалина Георгиева: Глобализацията е ценна и за бедни, и за богати

Кристалина Георгиева: Глобализацията е ценна и за бедни, и за богати

Интервю на новоназначения изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева за американският телевизионен канал Си Ен Би Си, след ежегодния "Форум за развитие на Китай 2017".

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 март 2017
    / 24° слънчево
  • 25 март 2017
    / 20° слънчево