3000-годишна статуя на Рамзес II – най-великото откритие

11 март 2017 / 10:37

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Екип от немски и египетски археолози направиха огромно откритие – буквално и преносно. Части от масивна, 3000-годишна статуя, за която се смята, че изобразява легендарния фараон Рамзес II, беше изровен в един от най-бедните квартали на Кайро – Матерея, пише „Борд панда” (Bored panda).

Откритията разказват древната история за произхода на света и биха могли да отворят напълно нова глава за Египет.

Бюстът и главата на античната статуя са дълги 8 метра и са изработени от кварц. Горната част на по-малка статуя, изобразяваща фараон Сети II (внукът на Рамзес II) и парчетата от обелиск, върху който има йероглифи, също бяха открити.

Експертите вече започнаха възстановяването на артефактите. Те ще бъдат изложени в Големият египетски музей, който трябва да отвори врати през 2018г.

Рамзес II е смятан за един от най-великите фараони, управлявал Египетската империя. Той вярвал, че светът е създаден в Хелиполис, днешният квартал Матерея. Последните разкрития могат да помогнат на туристическата индустрия в страната, която през последните 6 години претърпя съкрушителен удар, заради политическите вълнения и терористични атаки.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево