МВФ подобри финансовата си прогноза за икономическия растеж на Китай

19 април 2017 / 16:23

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

По данни на прогнозата за развитието на световната икономика, публикувана от Международният валутен фонд, икономическият растеж на Китай за 2017 и 2018 ще е съответно 6,6% и 6,2 на сто, предава „Ройтерс”.

В изказване преди предстоящата пролетна среща на МВФ във Вашингтон, главният икономист в организацията Морис Обстфелд обясни, че прогнозите идват след като Китай бележи по-бърз икономически растеж от очаквания, а едновременно с това правителството прилага и ефективни финансови политики.

„Виждаме значителен напредък в китайската икономика, повече отколкото очаквахме през 2016-та. Тази инерция се запазва и през 2017г. Съществува възможността, че при следващото преразглеждане на резултатите през юли, ръстът може да е дори още по-голям. В Китай това се дължи на много фактори, един от които е силната подкрепа на правителството за икономиката. Виждаме резултатите сред всички сфери, дори се е увеличило и производството”, каза Обстфелд.

В последните данни на МВФ е посочено, че развиващите се икономики ще отбележат ръст от 4,5% през 2017г. и 4,8 на сто през 2018г.

Когато става дума за финансовите политики на Китай, Обстфелд подкрепя инициативата „Един пояс, един път” (икономическа зона, обхващаща Пътя на коприната и Морския път на коприната на XXI век - бел. ред.). Той вярва, че това може да помогне за стимулирането на икономиката и насърчаване на строителството в инфраструктурата.

„Мисля, че това действително помага. Техните големи инфраструктурни проекти спомагат за увеличаването на икономическия потенциал, това от своя страна стимулира икономиката. Това може да е положително, ако се прави както трябва.

Според него, всичко, което намалява разходите за транспорт, но повишава търговията и взаимоотношенията между различните икономики, е добро за производителността. Той добави, че МВФ е оптимист спрямо този проект.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево