По-бърз икономически растеж и по-ниска безработица в еврозоната, очакват в ЕС

11 май 2017 / 15:27

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Икономическият растеж в еврозонота ще е малко по-бърз тази година, а нивото на безработицата ще е най-ниското от десетилетие, съобщиха от Европейската комисия.

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че множество фактори, от които монетарната политика и възстановяването на глобалната икономика – ще позволи на 19-членния валутен блок да отчете ръст с 1,7% тази година и 1,8 на сто пред 2018.

Прогнозите, които биват публикувани три пъти годишно, показват по-висок темп на растеж, от предишната оценка на Комисията за тази година от 1,6%.

Още един знак за оздравяващата икономика е спадът на безработицата в еврозоната – очаква се тя да достигне до 9,4 на сто през тази година – само за сравнение, миналата година, безработните са били 10 на сто. Очаква се през 2018-та, броят на незаетите да достигне до 8,9 на сто от населението в еврозоната.

Ако очакванията се потвърдят, това ще е най-ниският процент от 2009г. насам, въпреки че броят наработещите ще остане над средното ниво в Италия, Испания, Кипър и Гърция – прогнозите са за 21,6% безработица през 2018г.

Състоянието на публичните финанси в страните от еврозоната се подобрява, а Комисията очаква дълговете и дефицитите да намалеят като дялове от БВП на блока. Не липсват обаче проблеми в някои държави – дефицитът във Франция ще е по-висок от очакванията през тази и следващата година и ще надхвърли прага, определен от ЕС. Европейската комисия смята, че това би бил повод за конфликт с новия президент Еманюел Макрон.

Московиси призова Франция да продължи усилията си в посока намаляване на разходите и добави, че тази цел е „осъществима”.

Дефицитът в страната ще достигне 3% от БВП тази година, при прогнозирани 2,9. Очаква се през следващата година той да достигне 3,1 на сто. Според правилата на Европейския съюз, държавите членки трябва да поддържат дефицита си под 3% от Брутния вътрешен продукт.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 20 август 2017
    14° / 32° слънчево
  • 21 август 2017
    10° / 25° слънчево