Еврото поскъпна в Азия след победатата на Еманюел Макрон

08 май 2017 / 13:14

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Победата на либералния кандидат Еманюел Макрон на президентските избори във Франция веднага се отрази на еврото. Валутата поскъпна днес сутринта на борсите в Азия.

Малко след обявяването на резултатите еврото поскъпна до 1.1023 долара, в сравнение с 1.0999 долара в петък вечерта в Ню Йорк. Така еврото достигна най¬-висок курс от ноември

Едно евро се продаваше за 124.59 йени в понеделник сутрин, в сравнение със 124.05 йени в края на миналата седмица, и достигна най¬-високия си курс към японската валута за повече от година.

Валутните борси „колективно въздъхнаха с облекчение”, но тази положителна реакция вероятно ще продължи кратко, подчерта австралийският банков експерт Фил Боркин.

„Въпросът е дали Макрон ще получи мнозинство на парламентарните избори идния месец”, добави той.

„Смятаме, че еврото може да поскъпва в следващите седмици и месеци, тъй като Европейската централна банка ще прояви по-¬голяма увереност след намаляването на рисковете в еврозоната”, коментира Рей Атрил от Националната банка на Австралия.
code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Служебният премиер Огнян Герджиков направи амбициозната заявка, че ще подаде заявление за влизане във Валутно-курсовия механизъм (ЕРМ-2), известен като „чакалнята“ на еврозоната, но след това стана ясно, че в кабинета му няма единомислие по въпроса. Така подаването на заявка з...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 май 2017
    / 23° частично
    облачно
  • 25 май 2017
    / 20° слънчево