Забавянето на споразумението между Гърция и международните й кредитори ще се отрази зле на двете страни, счита вицепрезидебтът на ЕК

16 февруари 2017 / 13:13

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Забавяне на споразумението, след прегледа на спасителната програма за Гърция ще има определена цена, затова трябва да се намери бързо решение, заяви в четвъртък вицепрезидентът на Европейската комисия - Валдис Домбровскис, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Неубедителните преговори между Гърция и нейните международни кредитори относно икономическите реформи и облекчаването на дълга хвърлят сянка на съмнение върху бъдещето на трета спасителна програма за Атина в размер до 85 млрд. евро.

Налице е общо разбиране, че загубеното време при постигането на споразумение ще има своята цена за всички, посочи Домбровскис пред гръцкия новинарски портал Euro2day.

Вицепрезидентът на ЕК обаче заяви, че настоящата ситуация в Гърция не може да се сравнява с тази в началото на 2015-а година, когато страната избягна на косъм изпадането в неплатежоспособност и излизането ѝ от еврозоната.

Трябва да се има предвид, че закъснения при прегледа на спасителната програма означават и отлагане във времето на следващия транш от финансовата помощ. На Гърция ѝ предстои да покрие задължения за около 7,5 млрд. евро през юли, като тези плащания няма да могат да бъдат осъществени без свежо финансиране от страна на нейните кредитори. Досега страната получи около 31,7 млрд. евро от средствата, договорени в трета спасителна програма.

Международните кредитори имат разногласията относно трудовите и реформите на енергийния пазар на Гърция, като в същото време МВФ все още не дава индикации, дали ще участва в най-новия спасителен план с оглед на опасения, че страната никога няма да бъде в състояние да се измъкне от дълговата спирала. Европейските политици заявяват, че програмата за спасяване няма да може да продължи без реалното включване на МВФ, въпреки че агенция Ройтерс цитира неназован германски политик, близък до канцлер Ангела Меркел, според който участието на фонда не е от решаващо значение.

Според Валдис Домбровскис има засилване на гръцките икономически фундаменти, но този силен растежен потенциал зависи от осъществяваните реформи. Така че политиците са изправени пред избор - или да работят усилено за постигне на споразумение, което ще се основава на постигнатия напредък, или отново да се окажат в несигурна обстановка. Мисля, че изборът е очевиден, посочи вицепрезидентът на ЕК.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево