Иван Иванов посъветва "Булгаргаз" да искат по-малко увеличение на цената на газа от април

16 февруари 2017 / 14:09

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Необосновано е исканото от „Булгаргаз“, от 1-ви април 32-процентно увеличение на цената на газа, смята Иван Иванов.

Държавната компания да потърси друго решение, като на първо време използва вътрешни резерви и намали разходите си, така че цената да се увеличи по-малко. Такъв съвет отправи към дружеството председателят на регулатора по време на днешното заседание на Комисията по водно и енергийно регулиране (КЕВР):

„ Нека не забравят, че от цената на природния газ зависят други изключително важни комунални услуги, каквито са топлинната и цената на топлинната енергия, на високоефективната електрическа енергия и накрая - електроенергията за битови нужди. Но заедно с това природният газ се явява и енергоносител, който се използва в немалка част от производствата на различни стоки“, категоричен беше Иванов.

От друга страна, в хода на заседанието стана ясно, че столичната "Топлофикация", която е известна с хилядите заведени дела срещу длъжници и с неправомерно начисляваната „такаса юрисконсулт“, дължи около 600 млн. лева на "Булгаргаз" за доставен газ.

Иван Иванов изрази увереност, още, че общите условия за отделните топлофикационни дружества ще бъдат унифицирани.

Припомняме, че "Булгаргаз" поиска шоково увеличение от 32 процента на цената на природния газ от второто тримесечие. От дружеството аргументират поскъпването с утвърдените от Комисията за енергийно и водно регулиране за първото тримесечие на тази година по-ниски от доставните продажни цени, както и на очакваните по-високи доставни цени на синьото гориво от април и курса на лева към щатския долар. Цената е 371,10 лв./хм3 (без пренос, акциз и ДДС). Увеличението е с 90,89 лв./хм3 в сравнение с прилаганата през първото тримесечие на тази година. От "Булгаргаз" уточняват, че окончателното им предложение за утвърждаване цената на природния газ за третото тримесечие ще бъде внесено в КЕВР на 10 март.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Константин Трендафилов: Сърцето се чупи отвътре навън

Константин Трендафилов: Сърцето се чупи отвътре навън

На 21 март в столичния клуб „Терминал 1” се състоя премиерата на един от най-популярните съвременни български писатели – Константин Трендафилов.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 29 март 2017
    / 19° слънчево
  • 30 март 2017
    / 16° слънчево