Димитър Маргаритов: Проверка на условията и фирмата преди теглене на заем, намалява рисковете

09 март 2017 / 11:43

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Преди да изтеглят бърз заем, гражданите да зададат въпросите си към регистрираните от БНБ консултанти, с които трябва да разполага всяка институция, предлагаща законно финансови услуги или да се обърнат към КЗК, прикани председателят Димитър Маргаритов в сутрешния блок на ТВ Европа.

"Преди да сключат договора или когато нещо не им е ясно в хода на договаряне с търговеца, потребителите могат да поискат от самия него такова лице да ги консултира. Винаги съветваме хората да не се доверяват на първата срещната обява, а да съпоставят условията, които и други търговци биха могли да им предоставят", каза той.

Председателят на КЗП посъветва хората, да не се подвеждат от рекламните обяви за бързи кредити. Освен условията, да проучат внимателно и търговеца, включително дали е лицензиран от БНБ, за да има право да предоставя такива заеми. Така, ако впоследствие възникне някакъв проблем, длъжникът ще има механизми за защита.

"Когато решите да получите кредита, или трябва да посетите офис на този търговец, или по интернет той да Ви предостави условията. На европейско ниво със законодателната рамка е въведен т. нар. стандартен европейски формуляр, който представлява бланка с точно определени реквизити. Там трябва да се съдържат всички съществени условия и най-вече финансовите параметри – сумата, която ще получите и тази, която трябва да върнете. Ако някой Ви каже по телефона, ще Ви преведа 2000 лв. по сметка, която ми кажете, и след два месеца ще ми върнете 2500 лв., не трябва да се доверявате. Има лица, които спекулират с това, впоследствие започват да упражняват натиск, включително злоупотребяват с имуществото на хората", предупреди Маргаритов.

През 2015-та и 2016-та КЗП е проверила общите условия на всички лицензирани небанкови финансови институции. Неравноправни клаузи са установени при всички, но едва 8 са отказали да ги отстранят и комисията е завела срещу тях колективни искове в съда. Санкции са наложени за установени нелоялни практики. Най-честите случаи са липса на важна информация във формуляра, когато се предоставя на потребителя. Например, не се съобщава, че ако в рамките на три дни от сключването на договора трябва да предоставите поръчител. Ако не го направите, ви взимат такса, която се равнява почти на размера на кредита, илюстрира председателят на КЗП.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

Валентин Михов е роден на 18 януари 1954 г. в София. От 8-годишна възраст се занимава активно с футбол. Отначало играе в детския, а след това в юношеския отбор на ФК ЦСКА. През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. клубът печели българск...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 юни 2017
    15° / 33° слънчево
  • 24 юни 2017
    12° / 31° слънчево