Броят на престъпленията, извършени от непълнолетни лица в Пловдив се е увеличил

07 февруари 2017 / 15:24

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Броят на престъпленията извършени от непълнолетни лица в Пловдив се е увеличил. Това става ясно от годишния отчет за 2016г. на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

159 престъпления от подрастващи са регистрирани в Пловдив през миналата година. 70% от деянията са извършени от деца, които посещават училище. Далеч по-малък е процентът на техни връстници, които не са част от образователната система.

В регистъра на детските престъпления влизат обичайните кражби от магазини, от обществени места, както и агресията в училище. Към момента в Детските педагогически стаи в града се водят на отчет 230 малолетни и непълнолетни. Работи се и с техните родители. Една от мерките, освен задължително посещение при психилог, е глоба. Налага се, когато комисията срещне отказ от съдействие, а максималният й размер е 1000 лева. Най- високата глоба, наложена през изминалата годината на родители в Пловдив, е 500 лева.

В списъка на престъпленията, извършени от деца, фигурира заплаха с газов пистолет, закупен от дете на 12 години, за десет лева. То е опряло дулото му в слепоочието на свой съученик, за да му отмъсти за подигравки. Пистолетът обаче е бил неизправен и това е предотвратило фатален край. Друг случай е на група деца, обирала монетни автомати от козметичен салон в продължение на седмица.

От началото на 2017г. Комисията започна нова програма. Тя носи името „Училището - сигурна среда за деца”. Специалисти ще влизат в училищата и ще изнасят уроци пред учениците. Вече са завършени шест тематични урока по най-честите престъпления и противообществено прояви, които извършват малолетните и непълнолетните. Целта е чрез тези уроци да се набляга на повече сигурност за децата, заключиха от комисията.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американска...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 28 май 2017
    / 20° частично
    облачно
  • 29 май 2017
    / 24° слънчево