Матурата по български език не затрудни четвъртокласниците

04 май 2011 / 13:39

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

С тест по български език и литература стартира държавното външно оценяване за учениците в четвърти клас. Близо 65 000 ученици се явиха на т.нар. "малка матура" в страната. Децата определиха теста по-скоро като лесен. Учителите също коментираха, че материалът е бил изучаван.

В 10 часа в СОУ "Никола Вапцаров" в Пловдив започна т.нар. "малка матура" по български език и литература за учениците от 4-ти клас. На изпита в това училище се явиха 37 четвъртокласници.


Тестът включва диктовка, отговор на въпроси, правописни задачи, а от тази година и въпрос с отворен отговор. Децата определиха теста като изключително лесен. А някои приключиха с решаването на задачите минути след започването на учебния час. Лесни се оказаха въпросите дори за глухонямото момиче Богоявлена, която е по програмата за специални образователни потребности.


Всички четвъртокласници признаха, че са се подготвяли сериозно за изпита. Не и без помощта на родители и баби. Резултатите от малката матура по български език в това училище ще станат ясни още в четвъртък. Но по закон оценките трябва да излязат до три дни след изпитната дата.


Учителите обаче са категорични, че резултатът няма да влияе върху срочните или годишни оценки на децата. Заради това от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поискаха за новата учебна година външното оценяване за четвърти клас да отпадне, защото е с ниска степен на обективност. В четвъртък е матурата по математика за четвърти клас, а на 12 май по човек и общество.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

nelina

30 април 2013 / 15:33

rfftuy5j9pu6eukyio97kku8kop0gfvt7yujhnji8hy774q24ghpj,kogjhioxfcnhhgghffnnfbdegbnelihhh6fkuouoi978mbfyj mn\uuyk

chavdar

18 май 2012 / 21:50

не беше наистина много трудна и аз съм 4-ти клас

atanas

31 май 2011 / 21:41

da tva emoq klas

aleksandar dimitrov tolin

09 май 2011 / 13:21

rezultati ot maturata za 4ti klas

Виж всички коментари
ИНТЕРВЮТА

БЛС: "ДА" на увеличението на заплатите в здравеопазването, но откъде ще дойдат парите за това

БЛС: "ДА" на увеличението на заплатите в здравеопазването, но откъде ще дойдат парите за това

БЛС винаги е подкрепял и настоявал за повишаване на възнагражденията на работещите в здравеопазването между 15 и 30 %, както бе обявено след подписването на браншовото споразумение между министерството, работодателите в здравеопазването и синдикатите.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 21 октомври 2016
    / 15° частично
    облачно
  • 22 октомври 2016
    / 12° слънчево