Забранено е пиенето на вода в Хасково, защото е радиоактивна

14 април 2017 / 09:09

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Водата в Хасково е забранена за пиене и готвене. Причината - завишени стойности на уран и алфа активност от 3 до 13 пъти над нормата, съобщиха от Районната здравна инспекция.

Седем водоноски ще обслужват жителите на града. Те ще бъдат поставени до болницата, социалните заведения и в най-засегнатите квартали.

Припомняме, че в началото на седмицата стана ясно, че има завишени радиоактивни стойности в хасковската вода. Явлението било известно на службите още от октомври миналата година, но протоколите стават обществено достояние 5 месеца по-късно.

Прокуратурата започна проверка по случая.

Ден след като от здравното министерство обясниха, че водата в Хасково не е опасна, се стигна до забрана за пиене и готвене.

Доктор Соня Димитрова от РЗИ не успя да обясни защо се налагат крайните мерки. Тя обясни, че са взети проби, а резултатите са изпратени в Националния център по радиология и радиационна защита, но окончателните резултати на били готови.

В Хасково е свикан кризисен щаб, който реши градът да се снабдява с вода от водоноски. Оказва се, че местното ВиК дружество не разполага с подобни машини, затова военното формирование в Хасково ще осигури седемте водоноски.

Училища и детски градини трябва да закупят минерална вода с пари от делегираните си бюджети.
code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американска...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 май 2017
    / 17° дъждовно
  • 28 май 2017
    / 21° слънчево