Празникът на лазарките, нивите и горите

08 април 2017 / 09:25

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Православната църква отбелязва Лазаровден – по традиция той се празнува в съботата преди Великден.

На Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден —Цветница (Връбница).

Денят е посветен на свети Лазар – ученик на Христос и брат на Мария-Магдалина. Иисус го извежда от гроба и връща към живота. Според преданието, Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

В България на този празник се изпълнява обичаят лазаруване, в който участват млади момичета. Подготовката започва още по време на постите.

В „четата” има пеячки, шеталици, една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Когато приключи лазаруването, лазарките си поделят събраното.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

Три обредни ритуала са свързани с празника - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

Днес празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американска...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 28 май 2017
    / 20° частично
    облачно
  • 29 май 2017
    / 24° слънчево