ДАНС изгони турчин, представляващ заплаха за националната сигурност

17 март 2017 / 14:51

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Видео към новината
Снимки към новината

Турски гражданин е с отнети права да влиза и да пребивава на българска територия за срок от пет години, защото заплашвал националната сигурност. Заповедта е издадена от председателя на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

В съобщение до медиите се посочва, че Агенцията е действала „с оглед изпълнение на функциите и правомощията си за противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС и въз основа на събрани от органите на Агенцията данни”.

Не става ясно обаче кой е изгоненият турски гражданин и с какво се е занимавал.

В съобщението не се посочва кой е изгоненият и с какво точно се е занимавал у нас. Казва се обаче, че "според събраните от органите на ДАНС данни, лицето е свързано със създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията".

От ДАНС обясниха, че лицето е свързано със „създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията”.

Пред журналисти, главният прокурор Сотир Цацаров заяви:

„Няма изгонен от ДАНС, има турски гражданин, спрямо когото е приложен законът. Причината е защита на националната сигурност. Известно ми е всичко, което е осъществено от службите на ДАНС, осъществено е в пълна координация и с нас.”

По думите му, не става дума за предизборна обстановка или за политическо влияние. Според него, този случай няма да остане изолиран.

Първият обвинител на държавата коментира, че не трябва да се позволява посегателство и намеса в изборния ни процес.

Цацаров смята, че изборите трябва да бъдат решени от българските граждани, а резултатът да е плод на свободна воля и гласуване.

„Ние сме заинтересовани от добри отношения с южните ни съседи, но цената на заплахата от това, което може да ни се случи, може би не трябва да бъде цената на това, което ни се причинява и държавата не може да гледа безучастно", коментира още главният прокурор.

Действията на ДАНС идват на фона на обтегнатите отношения между София и Анкара през последните седмици заради агитацията на турски представители в полза на партията на Лютви Местан. Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче дори беше привикан във Външно министерство. И нашият консул в южната ни съседка Наджда Нейнски беше привикана в МВнР.

По-рано днес, служебният премиер Огнян Герджиков за поред път се опита да тушира напрежението, като увери, че са взети мерки Турция да не се меси на вота другата неделя. Според него, и други години опити за намеса е имало, по един или друг начин.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево