„Албена” на Йовков за 12 клас и „Войната на таралежите” за седмокласниците

19 май 2017 / 14:30

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Снимки към новината

„Човекът между ценностите на общността и личния порив” върху разказа на Йордан Йовков - „Албена” беше темата на днешната матура по български език и литература.

Тестът на държавния зрелостен изпит беше генериран от над 11,7 млн. комбинации.

Изпитът протече при безпрецедентни мерки срещу преписвачите и по изцяло нови правила. Безпроблемното протичане на четиричасовия изпит беше проследено от 13 500 квестори и от 4049 камери. Мобилни групи следяха да не се преписва в класните стаи, а учениците трябваше да стоят на предварително определени места.

На матурата се явиха 96% от завършващите гимназия – 48 700 души.

Към 12 часа, в Министерството на образованието и науката не бяха постъпвали сигнали за купуване на отговори или преписване, както се случваше предходните години.

На външно оценяване се явиха и седмокласниците. Те трябваше да пишат преразказ върху текст от „Войната на таралежите” на Братя Мормареви.

Резултатите от „малките матури” служат на учениците от 7 клас за вход към гимназии.

На 22 май (понеделник) ще се проведе втората задължителна матура за зрелостниците и външното оценяване по математика за 7 клас. Квесторите ще са малко по-малко – 13 000. И тогава, изпитът ще бъде разделен на модули – учениците нямат право да излизат преди края на съответния модул – мярка, която трябва да предотврати преписването и купуването на отговори.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Служебният премиер Огнян Герджиков направи амбициозната заявка, че ще подаде заявление за влизане във Валутно-курсовия механизъм (ЕРМ-2), известен като „чакалнята“ на еврозоната, но след това стана ясно, че в кабинета му няма единомислие по въпроса. Така подаването на заявка з...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 май 2017
    / 23° частично
    облачно
  • 25 май 2017
    / 20° слънчево