Николай Иванов представя най-новата си книга за Левски

16 февруари 2017 / 13:26

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Писателят Николай Иванов ще представи книгата си „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски”, в рамките на честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

В книгата са включени множество документи и карти, доказващи мястото на гроба на Васил Левски в София. Авторът е работил близо 30 години по издирването на документите и факти от биографията на Апостола. Документите, които показва, се публикуват за пръв път и са от архивите на Националния военноисторически музей от периода 1938-1947г. По думите му гробът на Левски се намира на ул. „Дамян Груев” в столицата, около сградата на Министерството на земеделието и храните. Иванов смята, че ако мястото се разкопае, е възможно в пръстта да бъдат намерени дребни костици, които да се изследват и да се докаже дали са на Апостола.

Изложбата показва и фотография на човека, който последен се е докоснал до костите на Апостола и подписа му върху документа, срещу който ги е получил за идентификация. Показан е гробът на Левски до Министерството на земеделието в точното му заснемане на картографски план в мащаб 1:250 през 1894г.

Николай Иванов е роден във Велико Търново и е автор е на редица книги, сред които „Георги Измирлиев”, „Литургия за непокорните”, „Георги Обретенов” и „Апостолски времена”.
code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

Валентин Михов е роден на 18 януари 1954 г. в София. От 8-годишна възраст се занимава активно с футбол. Отначало играе в детския, а след това в юношеския отбор на ФК ЦСКА. През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. клубът печели българск...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 26 юни 2017
    12° / 34° слънчево
  • 27 юни 2017
    15° / 34° слънчево