Организационни въпроси бавят подготовката, сочи докладът на Златева за българското председателство на ЕС

08 май 2017 / 11:11

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Осем месеца преди официално България да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, доклад на вече бившия служебен ресорен вицепремиер Деница Златева, разкрива фатално забавяне на подготовката.

Ремонтите на двете основни сгради, в които ще се проведат повечето от форумите и срещите на представители на страните членки – НДК и Дом №2 на резиденция “Бояна” са зациклили, а подходящите за настаняване на делегациите хотели в София могат да се окажат с по-малък капацитет от необходимия.

Налага се и наемане и обучение на още почти 300 души, тъй като служителите от държавната администрация се оказват недостатъчни - са  част от изводите на доклада “Златева”.

В четвъртък Народното събрание гласува третото правителство на Бойко Борисов, в което с председателството на ЕС ще се занимава Лиляна Павлова.

Въпреки публичните твърдения на Златева, че в изминалите три месеца подготовката на председателството е била ускорена, неин Доклад от 37-страници от средата на миналия месец разкрива далеч по-различна ситуация, с която Павлова ще трябва да се справя спешно.

Преди година, докато се опитваше да тушира напрежението между министрите си Меглена Кунева и Даниел Митов, тогавашният и настоящ премиер Бойко Борисов беше категоричен, че няма да допусне увеличаване на щата на администрацията заради председателството. Това обаче, към настоящия момент, изглежда неизбежно.

В началото на април, дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет изготви анализ за нуждите от допълнителен персонал, който използва писмените заявки от всички ведомства, ангажирани с подготовката и провеждането на председателството.

Обобщените данни сочат, че ще са необходими 122-ма специалисти, които да бъдат назначени на експертни позиции, както и още 140 общи работници, които ще бъдат ангажирани с поддръжка, координация, логистика.

Златева предлага още да се изготвят критерии за наемането на допълнителните служители и да се определят нивата на възнагражденията им, а още и да се въведат бонуси за държавната администрация постигнати резултати по организацията и провеждането на председателството на Съвета на ЕС.

От доклада се разбира още, че от март в Националната служба “Охрана” се провеждат конкурси за нови телохранители и шофьори, които ще отговарят за сигурността на участниците.

Отсега е ясно, че първата половина на 2018-та ще бъде изключително трудно намирането на добро място за настаняване в София. Подходящите хотели за настаняването на чужди делегации се оказват по-малко от нужните.

“Проведени са срещи с ръководствата на 22 хотела с цел запознаване с графика и натовареността според предварителния календар на събитията на Българското председателство и уточняване на броя на гостите, които всеки хотел би могъл да настани. Установено е, че не всички посетени хотели са подходящи за настаняване на ВИП делегации. В тази връзка е изготвен списък с избрани хотели, който е предоставен на правоохранителните органи с цел проучване на съответствието с изискванията за сигурност и потвърждаване на хотелите, които са подходящи за настаняване на ВИП делегации. С останалите хотели е обсъдена възможността да предоставят определен брой стаи на преференциални цени, за делегатите, които следва сами да организират и заплатят своя престой”, пише още в доклада си ексвицепремиерът Деница Златева, която уточнява, че преговорите с хотелите продължават.

Изброените дотук затруднения могат да се приемат и за незначителни, пред фаталното забавяне на ремонтните дейности по помещенията, в които делегациите ще провеждат своите срещи в София, поне ако се съди по Доклада на Деница Златева. Макар срокът за приключване на ремонта да е краят на ноември, към средата на април не е завърпен  “и одобрен работният проект по преустройство и адаптация на основната сграда на НДК . Процедурата предвижда проектът да се съгласува в СО и останалите компетентни институции за издаване на разрешение за строеж. Ако пък ремонтът започне без нужната документация, може да се окаже незаконен. Все още не е ясно и какъв е точният бюджет за ремонта на НДК. В доклада на Златева само се посочва, че средствата няма да стигнат.

Ако обновяването на НДК засега не е ясно колко точно ще излезе,  то вече е ясно, че ремонтните дейности в Дом №2 на резиденция “Бояна” ще глътнат поне още 5 млн. лв. над планираното.

Темата с бюджета на Българското председателство на Съвета на ЕС не е намерила сериозно място в документа. Споменава се, че първоначалните разчети са за 100 млн. лв. за период от три години. Все повече са очакванията, обаче, че заради сериозното забавяне, подготовката и провеждането на Председателството на ЕС трудно ще се побере и в сумата от 150 млн. лв.

Потвърдено е и първото ВИП събитие на Българското председателство на ЕС. На 11 и 12 януари 2018-та в София ще има заседание на Колежа на комисарите, т.е. в българската столица ще се съберат всички европейски комисари, начело с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер. За тях ще бъде организиран и Тържествен концерт. Планира се още, България да отбележи началото на първото си ротационно Председателство на ЕС в нощта срещу 1-ви януари 2018-та, като събитието съвпадне с традиционния новогодишен концерт на пл. “Ал. Батенберг” в София. Традиционно откриването в Брюксел ще се проведе зала „Бозар“, на 1-ви февруари 2018-та. Събитията за закриване на Председателството се планира да бъдат проведени през юни 2018-та.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево