Лозан Панов: Имиджът на България като балканска корумпирана страна трябва да бъде променен

13 март 2017 / 10:32

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Лостовете за борба с корупцията съществуват, счита председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той заяви пред БНТ, че ние с Румъния сме в една лодка, но те са непримирими за разлика от нас:

"Да не се плашим от дебат на тази тема. Да не се плашим да кажем, че корупцията е явление и в другите държави , но в България имиджът на една балканска корумпирана държава трябва да бъде променен. Това, което се случва в Румъния, доказва само едно - обществото е непримиримо към тези явления и то се бори и има обществен консенсус против това явление. В България като че ли не е така", заяви Панов.

По повод проверката на Апелативния специализиран съд за мярката за неотклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му, Панов коментира, че е внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията, който е извършил разпределението на делото.

Той припомни, че на 6 декември е внесъл предложение за изпълняващ функциите на административен ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд, да бъде назначен съдия от Върховен касационен съд.

"В съда имаше напрежение. Съществуваше разделителна линия между съдиите. Имаше напрежение между ръководителя на първоинстанционния съд - Специализирания наказателен съд, и Апелативния специализиран наказателен съд. В този смисъл беше моето предложение, а и още повече, за да се осигури една добра възможност за равен старт, равни възможности за хората, които искат да се кандидатират за длъжността председател на този съд. Мнозинството не прие моите аргументи. Напротив, счете, че това е неправилно решение. Два месеца по-късно се случи известното, с делото на Ценко Чоков" - поясни Лозан Панов.

Проверката е показала, че при постъпването на делото от 6 до 8 февруари председателят на съда отсъства, същевременно до 13 февруари отсъства и зам.-председателят. По тази причина председателят е упълномощил съдия Даниела Врачева да го замества и да борави с електронния му подпис. При постъпването на делото, съдия Врачева го разпределя и то се пада на нея самата.

Проверката установи не само това, разбира се. От 2015 г. съдът работи в състав от 11 магистрати. Това са три съдебни състава с по трима съдии и един състав, който е с двама магистрати. Този състав се ръководи от председателя на съда. Как се попълва третият член на състава е въпрос, който не е уреден в правилата на работа на съда и по тази причина субективно, еднолично се определя от този, който разпределя делата. А това е председателят на съда, обобщи той.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево