Започна изграждането на разрушените къщи при трагедията в Хитрино

19 май 2017 / 15:44

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Започна строителството на първите къщи в Хитрино на мястото на разрушените домове при взрива на влаковата цистерна миналата година.

Строежът на 10 жилища ще бъде извършен безвъзмездно от Камарата на строителите. Вече са издадени разрешителните за строеж, а проектите са съгласувани със собствениците им.

Първата копка бе направена от премиера Бойко Борисов. Преди това обаче районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов отправи молитва и обяви, че хората в Хитрино са доказали, че са с голеи сърца и са останали сплотени в тежкото време, без да се делят по религия.

Припомняме, че взривът стана рано сутринта на 10 декември 2016г., докато влаковата композиция с пропан-бутан преминаваше през гарата в Хитрино. Взривната вълна помете близките къщи, загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени. Повече от 50 къщи са частично или напълно разрушени.

При разследването стана ясно, че при навлизането си в селото влакът се е движел с двойно по-висока скорост от разрешената, което е довело до тежкия инцидент.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Служебният премиер Огнян Герджиков направи амбициозната заявка, че ще подаде заявление за влизане във Валутно-курсовия механизъм (ЕРМ-2), известен като „чакалнята“ на еврозоната, но след това стана ясно, че в кабинета му няма единомислие по въпроса. Така подаването на заявка з...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 май 2017
    / 23° частично
    облачно
  • 25 май 2017
    / 20° слънчево