Вицепремиерът Малина Крумова: Няма да има спиране на еврофондовете

11 март 2017 / 12:16

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Видео към новината
Снимки към новината

Няма опасност от спиране на еврофондовете заради сценария „Европа на две скорости”. Това каза вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова.

„Дебатът, който се води в момента е изключително важен от гледна точка на развитието на бъдещето на Европа. Също така аз бих казала, че е важен и от гледна точка на развитието на бъдещето на България. Тоест, ние трябва да проведем този дебат в широк формат и на национално ниво, и на европейско ниво, за да решим ние къде сме, какво ние искаме да правим, нашата визия за развитие каква е, по какъв начин искаме да изглеждаме след 20-30-50 години”, коментира вицепремиерът.

Според нея, „Европа на две скорости” не е вариант, който би дал правилната посока за развитие на ЕС.

Тя предупреди, че ако страната ни не участва в дебата, в който се решава бъдещото не Евросъюза, има опасност да останем в периферията.

„Но това е само опасност. Всъщност всичко зависи от нас, зависи от България, зависи от гражданите на България, зависи от институциите на България. Дори и в сценарий, в който Европа се развива на много скорости, ние можем да бъдем активни участници в процесите и задълбочаването на сътрудничеството в Европа”, смята Крумова.

Вицепремиерът смята, че на срещата в Рим на 25 март няма да има сериозен дебат, въпреки че декларация, каквато и да е тя, ще бъде приета.

„Дебатът тепърва започва. Дори и в самата Бяла книга са изложени още няколко документа, които предстои Европейската комисия да създаде и да обяви. Тези документи са свързани с различни аспекти на развитието на ЕС, социална политика, финансови измерения, външна сигурност, миграция и т. н.”, обясни Крумова.

Тя очаква едва в края на годината да стане ясно каква точно ще е визията на европейските лидери за Европа.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

Валентин Михов е роден на 18 януари 1954 г. в София. От 8-годишна възраст се занимава активно с футбол. Отначало играе в детския, а след това в юношеския отбор на ФК ЦСКА. През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. клубът печели българск...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 юни 2017
    15° / 33° слънчево
  • 24 юни 2017
    12° / 31° слънчево