Отбелязваме 20 години от подаването на молба за членство на България в НАТО

17 февруари 2017 / 17:38

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината


Тази година отбелязваме 20 години от подаването на молба за членство на България в Нато. През месец януари 1997г. посещение в Главната квартира на НАТО в Брюксел прави новоизбрания тогавашен президент на страната Петър Стоянов, който изразява пред Северноатлантическия съвет категоричната позиция за пълноправно членство на страната в Северноатлантическия съюз, получила широка обществена подкрепа на президентските избори. На 17 март същата година правителството приема Национална програма за подготовка и присъединяване на България към Северноатлантическия съюз. Министерският съвет приема постановление, с което се създава правителствен орган за координация на усилията за подготовка и присъединяване към НАТО - Междуведомствен комитет за интегриране в НАТО. Комитетът се ръководи от министъра на външните работи и министъра на отбраната и включва началника на Генералния щаб на Българската армия и заместник-министри от всички заинтересовани министерства.

На 8 май 1997г. Народното събрание приема Декларация за национално съгласие, която определя присъединяването на България към НАТО като основен национален приоритет. В края на годината, 4 декември, правителството приема Решение за откриване на постоянна дипломатическа мисия на България към НАТО и Западноевропейския съюз в Брюксел. Първият ръководител на мисията връчва акредитивните си писма на 18 март 1998 г. Няколко години по-късно на 29 март 2004г. страната ни става пълноправен член на Алианса.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Константин Трендафилов: Сърцето се чупи отвътре навън

Константин Трендафилов: Сърцето се чупи отвътре навън

На 21 март в столичния клуб „Терминал 1” се състоя премиерата на един от най-популярните съвременни български писатели – Константин Трендафилов.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 29 март 2017
    / 19° слънчево
  • 30 март 2017
    / 16° слънчево