Херман ван Ромпой : Европа е гарантът за независимостта на България

25 май 2017 / 07:31

lv1 lv1 lv1

Снимка: Дебати.бг

Видео към новината
Снимки към новината

Първият председател на Европейския съвет гостува в България за 24 май и връчи на премиера Бойко Борисов годишната награда на ТВ Европа за проевропейска политика

България е член на ЕС вече 10 години и през 2018-а поема председателството на Съвета за първи път в историята си. Щастлив съм, че това ще се случи при управлението на Бойко Борисов, уверен съм, че българското председателство на Съвета на ЕС ще служи лоялно, ангажирано, професионално на голямата европейска кауза.

С тези думи Н.Пр. Херман ван Ромпой, първият председател на Европейския съвет (2010 – 2014), се обърна към премиера на България Бойко Борисов за да му връчи голямата годишна награда на ТВ Европа за проевропейска политика.

Ромпой е един от най-изтъкнатите европейски политически визионери и радетел на идеята за Обединена Европа. Той е носител на приза на медията за 2016 г. и гостува в България на 24 май специално за церемонията, чиято традиция е европейската награда да се предава лично от стария на новия неин носител.

Европа даде на България нов просперитет, заздрави демократичните й устои, засили независимостта й и сега основателно разчита много на България за реализацията на новите инициативи на ЕС, които ще придадат на Съюза нова сила, ще го заредят с нови амбиции и енергия. Разчитаме на България да работи за тази кауза, да подкрепя новата надежда за Европа, каза още Ромпой.

Европейският съюз уважава дълбоко идентичността на всяка държава, на всяка култура. Същевременно всички ние сме наясно, че малки страни като България, както и примерно моята Белгия, не могат сами да оцелеят в този глобализиран свят, което е наистина много сериозна причина за ангажираност към Европа. Неоспоримо е : Европа е гарантът за вашата независимост. Ако сте сами, веднага ставате по-зависими от силните ви съседи, сами бихте имали далеч по-малко суверенитет отколкото като член на ЕС, подчерта европейският лидер и допълни : „Затова днес съм особено щастлив да съм тук с вас и да връча на Бойко Борисов наградата за проевропейска политика, която е награда не просто на ТВ Европа, а е признание на Европейския съюз за премиера на европейска България.

Бойко Борисов прие наградата с признателност и ангажираност държавата да следва неизменно своя европейски път. Това, че страната ни стана част от голямото европейско семейство, е едно от най-хубавите и ценни неща, случили се на България, каза премиерът.

По-рано през деня Бойко Борисов и Херман ван Ромпой разговаряха в Министерския съвет. Основни теми на срещата са били ситуацията на Балканите и бъдещото българско председателство на Съвета на ЕС.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 21 юли 2017
    17° / 32° слънчево
  • 22 юли 2017
    18° / 36° слънчево