Начало Свят Рапър отива в затвора заради възхвала на тероризма

Рапър отива в затвора заради възхвала на тероризма

1401

Испанският върховен съд потвърди присъдата от 3,5 години затвор за рапър, който изпълнява серия от песни, възхваляващи тероризма.

Съдебното решение доведе до разделение в страната дали Хосе Мигел Аренас Белтран – по-известен като Валтоник, е използвал правото си за свобода на изразяване или текстовете на песните му са толкова вредни, че заслужават затвор.

Върховните съдии потвърдиха присъдата на Валтоник и посочиха: „Достатъчно е да се прочетат материалите по делото, за да се разбере тежестта на използваните изрази и да се оцени криминалното им естество”.

Сред текстовете, определени като подсъдни, са строфи като: „Нека да ги накараме да се уплашат толкова, колкото е уплашен полицай в Страната на баските” и „кралят има среща на селския площад с примка на врата”.

Няколко души в Испания са били подвеждани под отговорност и осъдени заради текстове на песни и текстове в Туитър, особено такива възхваляващи тероризма.

Ляво ориентирани личности заклеймиха съдебното преследване като атака срещу свободата на изразяване, но организации на жертви на атентати не желаят насилието да бъде омаловажавано.

„В демократично общество, една песен никога не трябва да води до 3,5 години затвор, каза заместник-председателката на крайно лявата партия „Подемос” Ирене Монтеро.

Асоциацията на писателите Pen International също осъди съдебното решение.

предишна статияПринципите на успеха, които трябва да си припомняме по-често
следваща статияКолко пъти на ден трябва да се храним?