Начало Водещи Байдън отправи сериозна вербална атака срещу Доналд Тръмп

Байдън отправи сериозна вербална атака срещу Доналд Тръмп

79
Джо Байдън, Доналд Тръмп
на снимката: Джо Байдън, Доналд Тръмп

Американският президент Джо Байдън направи сериозна критика срещу бившия президент Доналд Тръмп, обвинявайки го, че използва реториката на нацистка Германия, предада БТА.

Доналд Тръмп, които е големият фаворит за президентската номинация на Републиканската партия, „е готов да пожертва нашата демокрация, за да получи властта“, каза демократът Байдън в района на Вали Фордж в щата Пенсилвания – историческо място, свързано с американската Война за независимост.

„Той казва, че кръвта на американците е била замърсена, като използва точно същия език, който е бил в употреба в нацистка Германия“, заяви 81-годишният Байдън.

Президентът Байдън направи това изявление в рамките на реч, посветена на третата годишнина от щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година. Тогава симпатизанти на Доналд Тръмп се опитаха да попречат на потвърждаването на резултатите от президентските избори през 2020 година, които бяха спечелени от Байдън.

Планираше се Байдън да произнесе речта си по случай третата годишнина от щурма на Капитолия утре, но събитието бе изтеглено за днес, тъй като според метеорологичната прогноза утрешният ден ще е буреносен.

Щурмът на Капитолия продължава да е тема, която поражда сериозни разногласия в САЩ. Една четвърт от американците смятат, че щурмът е бил организиран от ФБР, въпреки че нямат никакви доказателства за това, става ясно от проучване на в. „Вашингтон пост“ и на Мерилендския университет, публикувано тази седмица.

Президентът Байдън разкритикува вчера Доналд Тръмп за това, че е вдъхновил щурма на Капитолия и че планира отмъщение срещу тези, които се опитват да му потърсят сметка. Според Байдън бившият президент е поставил събитията от 6 януари 2021 година в центъра на кампанията за новото си избиране като държавен глава.

Байдън каза, че Тръмп е отприщил атаката, а след това е оставил на други хора да свършат „мръсната работа“, като се е оттеглил в Белия дом.

Президентът Байдън заяви, че Тръмп иска „отмъщение и възмездие“ за политическите си противници. Той припомни на американците, че Тръмп нарича опонентите си „измет“.

„Това е езикът на нацистка Германия“, изтъкна държавният глава.

„Как се осмелява? За кого, за бога, се мисли?“, попита риторично Байдън.

Съдбата на демокрацията ще бъде решена на изборите. На изборите ще бъде решена съдбата на вашата свобода, каза Байдън.

„Днес сме тук, за да отговорим на най-важния въпрос. Продължава ли да е демокрацията свещена кауза за Америка? Наистина го имам предвид. Това не е реторичен, академичен или хипотетичен въпрос. Дали демокрацията продължава да е свещената кауза на Америка е най-насъщният въпрос на нашето време. За това става дума на тазгодишните избори“, заяви президентът.

Доналд Тръмп, който беше президент на САЩ от 2017 до 2021 година и който е фаворит за президентската номинация на Републиканската партия, оспорва загубата си на президентските избори през 2020 година, отбелязва Ройтерс. Негови симпатизанти щурмуваха Капитолия, като при безредиците на 6 януари 2021 година загинаха петима души и десетки полицаи бяха ранени.

Още международни новини – четете тук

предишна статияТрадиционното мъжко хоро влезе във водите на река Тунджа в Калофер
следваща статияТрадиционен богоявленски водосвет на бойните знамена във всички гарнизони в страната