Начало Водещи Как светът посрещна новата 2024 година?

Как светът посрещна новата 2024 година?

74
2024 година

Светът приветства новата 2024 година с надежди – за здраве, мир и благодат.
Първи високосната година посрещнаха в Тонга и Кирибати в Тихия океан, а последни ще я приветстват също на два острова – Бейкър и Хауленд.

Нова година, Копа Кабана
Снимка: БТА

Близо 2 милиона души гледаха новогодишната заря на плажа Копакабана в Рио де Жанейро

Близо 2 милиона души посрещнаха новата 2024 г. с фойерверки и музика в бразилския мегаполис Рио де Жанейро, когато часовникът удари полунощ, предаде БТА.

Традиционните 12-минутни фойерверки започнаха в полунощ и бяха изстреляни от 10 платформи в морето край световноизвестния плаж Копакабана. Тържеството беше съпроводено и от музикални изпълнения на оркестър, самба и шоу с дронове.

Градът взе големи мерки за предотвратяване на евентуално насилие и престъпления по време на празненствата, като по улиците патрулираха около 3000 полицаи повече в сравнение с предходната година, а на няколко места бяха поставени повече камери за сигурност, които могат да разпознават регистрационните номера на автомобилите и лицата на хората, предаде ДПА.

нова година, Лондон
Снимка: БТА

Над сто хиляди души видяха 13-минутната новогодишна заря в Лондон

Над сто хиляди души се събраха край река Темза в столицата на Великобритания Лондон, за да видят 13-минутната новогодишна заря, съобщиха агенциите.

По случай новата 2024 година бяха изстреляни над 12 хиляди ракети и други пиротехнически изделия. За шоуто тази нощ билетите са били поскъпнали в сравнение от миналогодишните от 15 на 20 британски лири. Фойерверките бяха придружени със звъна на отмерващия последните часове на миналата година Биг Бен в Уестминстър. Прожектирани бяха и избрани моменти от коронацията на британския крал Чарлз Трети.

„Искам да предам моето „Браво“ на приятелите в Нова Зеландия и Австралия. В Окланд и Сидни се получи добре, но това не може да се сравни със зарята, която правим в Лондон. За нея се готвим от юли“, каза кметът на британската столица Садик Хан.

Таймс Скуеър Ню Йорк НОва година
Снимка: БТА

Хиляди хора посрещнаха Нова година на „Таймс Скуеър“ под дъжд от конфети и наблюдаваха спускането на кристалното кълбо

Новата година настъпи под радостните възгласи на десетки хиляди хора със сияещи лица на нюйоркския площад „Таймс Скуеър“, които бяха обсипани с конфети, прегръдки и целувки, след като наблюдаваха спускането на многоцветното кристално кълбо, отбелязващо настъпването на 2024 г., съобщи Асошиейтед прес.

Обратното броене на цифровия дисплей на един от небостъргачите около централния площад завърши с мелодията от шотландската песен Аuld Lang Syne, последвана от „Ню Йорк“ на Франк Синатра.

Мнозина пристигнаха рано сутринта, за да заемат място в някое от преградените пространства, поставени от нюйоркската полиция, преди музикалните изпълнения на Меган дъ Сталиън и Ел Ел Кул Джей преди отброяването до полунощ. Малка армия от няколко хиляди полицаи отговаряше за сигурността на проявата.

Първото новогодишно тържество в центъра на нюйоркския район Манхатън се провежда през 1904 г. и съвпада с откриването на централата на вестник „Ню Йорк таймс“. В чест на изданието един от небостъргачите и самият площад са наречени със сегашните си имена. По време на първото празненство са използвани фойерверки, но през 1907 г. фойерверките са забранени в града и вестникът започва да празнува новогодишната нощ, като пуска огромна топка от шпила на висока сграда. Спускането на кристалната топка остава централна част от церемонията и до днес. Сферата с диаметър 3,6 м и тегло 5,3 тона е изработена от почти 2700 триъгълника.

Нова година Париж
Снимка: БТА

Новогодишното тържество в Париж премина под знака на предстоящата олимпиада

Над 1 милион хора се събраха на парижкия булевард „Шан-з-Елизе“ в новогодишната нощ, чиято кулминация бе заря над Триумфалната арка, предаде Франс прес.

От 19:00 ч. туристи и парижани започнаха да изпълват пространството от 2 км от пл. „Конкорд“ до Триумфалната арка. Около пропускателните пунктове се образуваха тапи от желаещи да отидат на емблематичния парижки булевард с луксозни бутици и окичени с жълти лампички дървета, за да посрещнат там Нова година. Вна

предишна статияСилно земетресение в Япония, вълни цунами започнаха да достигат бреговете
следваща статияГригор Димитров победи бившия номер 1 в света Анди Мъри