Начало Водещи Потресаващо в Сливен: Десетгодишна роди! 104 са малолетните майки

Потресаващо в Сливен: Десетгодишна роди! 104 са малолетните майки

11034
Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна


104 малолетни в Сливен са станали майки през м.г., показва тревожната статистика на здравното министерство. В града са регистрирани близо 25% от всички ранни бракове и раждания в България. Според данните става дума за деца, който раждат на 13, 14 и 15 г. Една от родилките в Сливен е станала майка на 10-годишна възраст.

„От 104-те раждания в Сливен има майка на 10 г., четири майки на 13 г., 28 майки, които са на 14-годишна възраст, и 72 майки, които са на 15 г. Предполагам, че и тази година статистиката няма да е по-различна, ако дори не се и увеличи”. Това заяви пред Нова тв ръководителят на едно от родилните отделения в болница в Сливен д-р Люба Бъчварова.

По думите ѝ става въпрос за майки, които нямат родителски капацитет.

„Обикновено, когато се роди такова дете, по-възрастни членове на семейството поемат грижата за бебето. Има и немалка част от момичета, които са сами. Те много трудно могат да се справят с родителските си задължения. Рискът от тези ранни раждания – освен за здравето на майките е и за бебетата, които често се раждат недоносени и се налага да полагаме интензивни лекарски грижи”, посочва д-р Бъчварова.

Според лекарите институциите в лицето Агенцията за закрила на детето и социалните служби трябва да работят на място с тези деца, за да се предотвратят ранните раждания от малолетни момичета.

„Необходими са по-строги наказания за родители, чиито дъщери раждат на такава невръстна възраст. Агенцията за закрила на детето също трябва да оказва засилен контрол, да се работи със семействата от малцинствата превантивно“, коментира председателят на ромската фондация „Индирома 97“ в Куклен Албена Костадинова. В Куклен ранните раждания са рядкост, тъй като организацията активно работи с ромските фамилии. Основният акцент е децата да се образоват.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияУкраинци предупреждават: Готви се активно мероприятие в София от руските служби
следваща статияПарламентът прие оончателно промените в Конституцията