Начало България Не-коалицията ПП-ДБ+ГЕРБ-СДС увисна на косъм. Борисов отвърна на Петков за „смокиновия лист+

Не-коалицията ПП-ДБ+ГЕРБ-СДС увисна на косъм. Борисов отвърна на Петков за „смокиновия лист+

754
Бойко Борисов
Бойко Борисов

Управляващата про-европейска не-коалиция ПП-ДБ+ГЕРБ-СДС вече виси на косъм след разменените днес реплики на двама от лидерите – Кирил Петков и Бойко Борисов.

Борисов незабавно реагира на сутрешните предупреждения на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че няма да има стабилно мнозинство, ако ГЕРБ продължават с „плаващите мнозинства“. Председателят на ГЕРБ отвърна, че между формациите, които участват в управлението, няма подписано коалиционно споразумение и няма как да има каквито и да е претенции за мнозинствата в пленарна зала.

Ние потиснахме цялото си его, което господин Петков явно не може, или по точно Лена Бориславова не може, защото вчера пише SMS-и: „ще счупим сглобката” и така нататък. Аз сглобка не съм правил и няма да участвам сглобките им. Умението да управляваш е да правиш мнозинства. Така работи парламентарна република“, заяви лидерът на ГЕРБ в парламента.

„Много сме големи за смокинов лист. (Думите на Кирил Петков от сутринта са: „Ние да сме като „смокинов лист“ отпред, а те отзад – за важните неща за обществото – да ги прокарват с други мнозинства“, б.р.) Като ни сложат отпред, не се виждат. Обаче пък започва на нас да ни свети отзад. Затова нека да се успокоят, нека се върнем, защото войната, язовирът в Украйна, който вече влезе в Черно море… Нашият туризъм, нашата екология. Да свършат работа!“, заяви емоционално Борисов.

„Не знам, какво е казал. Така работи еднолична власт – същата, каквато беше и служебното правителство. На партия с 30 и няколко депутати – толкова са ПП, общо са 63-ма – нашите са 69. Нашите закони са по-добри и събират мнозинства, ние трябва да се откажем от тях и да приемем по-лошите, така ли?“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Ясно на тях им беше казано – искате ли да направим коалиция? Коалицията носи гарантирано мнозинство – така работи демокрацията. Те казаха – искаме ГЕРБ само да подкрепи правителството. Назначиха си министри, премиери, нарушиха всичко, дадохме им мандата, в техния мандат. Сега от кое искат да ни лишат – от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър?“, коментира разгневеният Борисов.

Според него в момента тече чистка на всички нива:

„Навсякъде подменят хора, безусловно. Върви чистка, с поставяне само на техни хора. Виждате, дори цели фамилии искат да им се намери място. Кресла и столове! Какво, на г-н Асен Василев, като власт, не му е дадено? И пак не им стига власт! Искат ние и тук, в парламента, само да оставим 60 души дежурни и да гласуват.“

Лидерът на ГЕРБ пое инициативата конституционната реформа да постигне ограничена политическа квота във Висшия съдебен съвет:

„По-големи квоти на съдиите, по-големи квоти на прокурорите. Политиците нямат работа да се месят в съдебната система, така че парламентарната квота – малка, да не може да блокира избора нито на съдиите, нито на прокурорите. Тогава вече въпросите няма да са към който и да е политик, а ще отидете да си питате съдиите, прокурорите и така нататък“.

предишна статияКирил Петков: Няма политическа стабилност, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства
следваща статияПП-ДБ с ултиматум към ГЕРБ-СДС: Имаме 7 условия, иначе – оставка на кабинета