Начало Водещи „Отнесени от Вихъра“ – филмът „най-голям провал“ и „най-голям успех“ на Холивуд...

„Отнесени от Вихъра“ – филмът „най-голям провал“ и „най-голям успех“ на Холивуд – на 80 години

1549

Холивуд реши да отпразнува 80-та годишнина от спечелилия Оскар филм „Отнесени от вихъра“, като бъде показан на 28 февруари във всички градове в САЩ, в които има киносалони. И тъй като това е работен ден, филмът ще бъде в киноафиша и на 3 март.

Заснет по едноименния роман на Маргарет Мичъл, филмът получава осем Оскара от общо 13 номинации. И ако се изчислят приходите, отчетени през 1939 г. спрямо сегашната стойност на долара, сумата би била около 3,8 млрд. долара, или по-скоро – 3 785 107 801 долара, което го прави филма с най-голяма печалба в историята на САЩ.

През 1982 г., поради своята културна стойност, лентата е вписана в Държавния филмов регистър на САЩ, а Американският филмов институт я поставя в списъка „100 години 100 филма“.

Филмът е режисиран от Виктор Флеминг, за когото е интересно да научим, че по средата на снимките е ангажирал британската актриса Вивиан Лий за главната роля – образът на Скарлет О’Хара. Преди нея най-сериозната кандидатка е била Полет Годар. Неин партньор става Кларк Гейбъл, след като Гари Купър отказа да се въплъти в образа на Рет Бътлър. Купър е смятал, че филмът ще бъде „най-големият провал в историята на Холивуд“.

Отначало филмът е режисиран от Джордж Кюкър, който само след 17 минути снимки се отказва и напуска проекта, защото смята, че сценарият не е добър.

За ролята на Скарлет се явили 1 400 актриси, сред които Оливия де Хавиланд, която все пак е получила друга значима роля – на Мелани.

Хети Макданиел пък е първата афро-американска актриса, номинирана за Оскар, който и получава – за най-добра женска поддържаща роля за образа на бавачката Мами.

Първата версия на филма е била с времетраене повече от 4,5 часа, но по-късно е съкратена с 48 минути.

предишна статияНаоми Кембъл и 23 години по-младия член на „Уан Дайрекшън“ лудо влюбени
следваща статияЗнаменитости, попаднали в Книгата за рекордите на Гинес