woman solarium

Френска институция призова правителството да забрани ултравиолетовите лампи за изкуствено придобиване на загар поради „доказания риск от рак на кожата“, в съответствие със забраните, които вече съществуват в Австралия и Бразилия.

„Препоръчваме да се забранят всички дейности, свързани с изкуствено придобиване на загар, заедно с ултравиолетовите лампи, продавани за естетически цели, особено тези, продавани на частния пазар“, каза пред АФП Оливие Меркел, експерт в Агенцията за храни, природосъобразни и здравословни и безопасни условия на труд (ANSES).

От 10 722 случая на злокачествен меланом – най-смъртоносната форма на рак на кожата – съобщени при френски възрастни над 30-годишна възраст през 2015 г., 382 биха могли да бъдат пряко свързани с използването на шезлонги и т. нар. слънчеви лампи, установи неотдавна ANSES.

Специалистите по кожата, Френската академия по медицина и някои политици вече са изразили подкрепа в полза на забраната, но френското правителство досега е избрало по-мекия подход – само да затегне правилата.

През 2013 г. властите забраниха на хората под 18-годишна възраст да използват салони за изкуствен тен и забраниха рекламата за тях. Сега е необходима пълна забрана, според Меркел.

Още през 2009 г. от Международната агенция за изучаване на рака оповестиха, че има доказана връзка между изкуствената слънчева светлина и рака при хората.

предишна статияМигрантите са на път да скарат Италия и Германия
следваща статияМарлин потопи гемия, рибарите оцеляха